Üdvözlet 2553-ból, a tehén évéből! Nem, nem időutazó tehénről van szó, mindössze annyi a magyarázat, hogy a buddhista időszámítás egy kicsit előrébb jár a nyugatinál.

Miután felfegyverkeztünk 50 faktoros naptejjel, malária elleni gyógyszerrel és 100%-os DEET-tel (trópusi szúnyogirtó), az elmúlt két napban sorra jártuk Angor kisebb-nagyobb tempomait. Lóri lelkesen vitt minket mindenhova Toyota Camry-jával (szinte minden második kocsi ilyen, csak van amelyik Japánból importált, ezért jobbkormányos, és van amelyik "rendes", amerikai import), útközben sok érdekes dolgot megtudtunk a mindennapi kambodzsai életről, sőt, még az Angelina Jolie által szponzorált iskolát is megmutatta. (Ha a címből nem derült volna ki, részben itt, a templomoknál forgatták a Tomb Raidert.) Beszámolt továbbá a kommunista párt működéséről is, minden faluban van egy irodájuk, választás előtt pedig ajándékot osztogatnak és megesketik (!!) az embereket, hogy rájuk fognak szavazni. Érdekes módon mindig ők nyernek :-) Amúgy Kambodzsában demokratikus többpártrendszer van. Íme Lóri a családjával:

Bushman: DSCF3912

Visszatérve Angkorhoz, elég nagy területen fekszik, van ami 50km-re található a központtól, Angkor Vattól. Mi a "nagy kört" járjuk be, ez két nap kocsival. Vannak akik tuktukon utaznak, egy tkp. egy motorizált tricikli, nekik nem lehet könnyű a 35 fokban, de hogy a bicajosok hogy bírják, na azt nem tudjuk... Másfél-két órás gyaloglások után hihetetlen felüdülés beesni a légkondis kocsiba. Reggel 9-kor már gyakorlatilag elviselhetetlen a hőség, és 10 órára már az alsónemünkből is csavarni lehet a vizet. Lehet, hogy nem véletlenül írta az útikönyv, hogy csak áprilisban ne utazzunk Kambodzsába, ez itt ugyanis a legmelegebb hónap.

Naponta legalább kétszer eszünk rizst, mert szerencsére reggel európai kaját kapunk. Az itteniek főtt ételt esznek reggel is, rizst hússal, vagy forró levest! Mi reggel ananász és dinnyelekvárt kapunk a croissanthoz, és ettünk már sárkánygyümölcsöt, pálmadiómagot és 3 furcsa nevű és annál is furcsább ízű helyi gyümölcsöt, amit végül Lóri gyerekeinek adtunk. A pálmadiómag amúgy egy medúzára hasonlít, áttetsző, zselés állagú anyag, de az íze nagyon finom, édeskés, valamint magas víztartalmú. Azt is megtudtuk, hogy a majmok nem szeretik, legalábbis az, amelyiknek adtak belőle Angor Vatnál, az finnyásan elfordult tőle. Később kapott mástól szőlőt, ennek már jobban örült.

Bushman: DSCF3896

Na, de hogy a templomokról is írjunk, a legtöbbjük 900 éves, benőtte őket a dzsungel, ennek megfelelően elég rossz állapotban vannak, habár sokon még most is látszik a rengeteg gyönyörű faragás. Fénykorukban lenyűgözően nézhettek ki! Azért a látvány ma sem csúnya, nem véletlenül vonzz milliókat évente. Sok francia, német, japán és amerikai turistát láttunk, de mivel most van itt az újév, minden tele van helyiekkel, a héten nem dolgozik senki, az iskolák is zárva vannak.

Ennyi legyen is elég, beszéljenek helyettünk a képek:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kamboviet.blog.hu/api/trackback/id/tr331069242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A.T.S. 2009.04.16. 21:59:26

Hali!
Ahhoz képest, hogy azt írtad 35+ fok van Lóri meg a családja hosszúnadrágban, meg hosszú ujjú ingben flangálnak...
A sárkánygyümi milyen O_o?
Hol ültetek elefántra, volt ott elefánt foci? Mára ennyi :)

További jó szórakozást!!
A.T.S.

sikitomi 2009.04.16. 23:09:13

Nem lehet könnyű ilyen melegben, itt már 2. napja szakad az eső és fincsi 11 fok van! :)) Tegyetek el egy jó adag meleget a hátizsákotokba, szükségünk lesz rá ;)

Nyomon követünk titeket, mint kálámbó kutyája a szivar csikket! ;)

Simulacrum 2009.04.17. 20:33:39

Lóriék nem egy magasnövésű família, de gondolom ez az átlag kambodzsaira is igaz. :-)

Bushman 2009.04.18. 12:43:46

Itt csak a turisták járnak rövidnadrágban, a helyiek mindig "jól öltözöttek". Gondolom már megszokták a meleget, meg óvják a bőrüket a naptól.
Elefánt foci nem volt, fel sem ültünk most rájuk, majd Vietnamban.
Sárkánygyümölcsről majd küldünk képet, most még úszunk egyet az esti repülés előtt :-)
süti beállítások módosítása